Wordpress

WordPress Nedir?

WordPress nedir? WordPress, tek satır kod bilmeden kendi internet sitemizi oluşturabileceğimiz bir içerik yönetim sistemidir. Dünyada en çok kullanılan ücretsiz CMS (içerik yönetim sistem)’lerin başında gelir. Öyle ki internet sitelerinin %30’dan fazlası wordpress alt yapısıyla yapılmıştır.  WordPress sayesinde blog sitesi, haber sitesi, kurumsal siteler hatta gerekli eklentiler ile e-ticaret sitesi yapmak bile mümkündür.

WordPress nedir, nasıl çalışır ve ne için kullanılır diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Evet bu yazımızda internet işleriyle ilgilenenlerin ya da merak edenlerin ilk duyduklarından biri wordpress, hakkında her şeyi lafı fazla uzatmadan yazmaya çalışacağım.

Yukarıda kısaca wordpress nedir bahsettik gelelim şimdi biraz daha ayrıntıya. WordPress 2003 yılında ortaya çıkmış MySQL veritabanını kullanan, PHP diliyle yazılmış açık kaynak kodlu bir sistemdir. Bunlar ne demek dediğiniz duyar gibiyim fakat merak etmeyin PHP veya başka bir yazılımı bilmeye pek gerek yok çünkü wordpress hazır bir sistemdir.

WordPress açık kaynak kodlu bir sistemdir dedik, bu sayede binlerce geliştirici sayesinde sürekli güncelliğini ve güvenirliğini korumakta; yıllardır internet dünyasında zirveye oynamaktadır. WordPress bu kadar güçlü olmasına rağmen kullanımı oldukça kolaydır. Basit ara yüzü sayesinde aklınıza gelecek tüm siteleri kurabilirsiniz. İçerisindeki bulundurduğu yüzbinlerce eklenti ve tema sayesinde dilediğiniz gibi siteler oluşturabilirsiniz.

WordPress temelde wordpress.com ve wordpress.org olarak ikiye ayrılır. Ben bu yazıda web sitelerinde kullanılan ve sizin de merak edip araştırmış olduğunuz wordpress.org üzerinde duracağım.

wordpress nedir? wordpress paneli
WordPress panelinden bir görüntü

WordPress ne İşe Yarar?

WordPress yazılım veya kodlama bilmeden web siteleri oluşturmanızı sağlar. WordPressle yapabileceklerinizin sınırı yoktur. Kafanızdaki her siteyi wordpress ile oluşturabilirsiniz. Basit ara yüzüyle ve Türkçe dil seçeneği olmasıyla da işinizi oldukça kolaylaştırır. Kendi başınıza profesyonel web siteleri yapabilirsiniz.

WordPress ile neler yapılabilir?

WordPress ile neler yapılabilir? WordPress’le Ne Tür Siteler Yapılabilir? diye düşünmüş olabilirsiniz. WordPress içerisinde barındırdığı yüz binlerce tema ve eklentiler sayesinde aklınıza gelecek tüm web sitelerini yapabilirsiniz demiştik.  WordPress site kurma oldukça basittir. Bu kimi zaman bir haber sitesi, kimi zaman kişisel blog veya farkı konularda blog siteleri olabilir. Yapabileceğiniz siteleri kabaca saymak gerekirse;

  • Bloglar
  • Haber sitesi
  • Şirketiniz veya dükkanınız için kurumsal site
  • Oyun blog veya forum sitesi
  • Kendiniz için portfolyo-cv sitesi
  • Gerekli eklentilerle ürünlerinizi satabileceğiniz bir e-ticaret sitesi
  • Forum sitesi
  • Dernek siteleri
  • Video sitesi

Gibi birçok farklı içerikte siteler wordpress sayesinde kurabilirsiniz. Şu an bulunduğunuz ve bu yazıyı okuduğunuz benim sitem de wordpress alt yapısına sahiptir.

WordPress.com ve wordpress.org arasındaki farklar;

Giriş paragraflarında belirtmiştim biz bu yazımızda WordPress dediğimizde WordPress.org’dan bahsediyoruz. Sizin de merak edip araştırdığınız wordpress.org’u ele alıyoruz. Yeni başlayanların çoğu wordpress dendiğinde ikisini birbirine karıştırıyor olabilir. Aslında kullanım açısından ikisi birbirinden oldukça farklıdır.

WordPress.com sadece blog oluşturmak için kullanılır. Açacağınız üyelik ile tıpkı bir blogspot veya tumblr gibi yanlızca blog yazmak için oluşturulur. Bu bloglardan para kazanılamaz, satış yapılamaz, size verdiği imkanlar oldukça kısıtlıdır.

WordPress.org ise açık kaynak kodlu tamamen sitenizin kontrolünü size bırakmış, istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz bir web site oluşturucudur. WordPress dendiğinde akla gelen ve kullanılan budur.

Aşağıdaki görselde kısaca farklara değindim;

wordpress.com vs wordpress.org
wordpress.com ve wordpress.org farklar

WordPress Avantajları ve Dezavantajları

WordPress ne demek olduğunu ne işe yaradığını öğrendik. WordPress’in avantajlarına ve dezavantajları da değinelim. WordPress’in avantajlarını ve neden wordpress kullanmamız gerektiğini şu şekilde basitçe maddelendirebilirim;

  • Ücretsizdir.
  • Her türlü web sitesini yapmak için kullanabilirsiniz.
  • Tamamen SEO optimize edilmiştir. Sitenize trafik almak ve bunu sitede tutmanıza yardımcı olmak için SEO dostudur.
  • Mobil uyumludur. Tablet ve mobil cihazlarda uyumlu çalışır.
  • Eklentileri ve temalarınızı güncel tuttuğunuz ve güvenli parolalar kullandığınız sürece yüksek güvenliklidir.
  • İnternette geniş ölçüde kaynak mevcut. İhtiyacınızın olduğu veya takıldığınız yerlerde kolaylıkla yardım bulabilirsiniz.
  • Profesyonel görünümlü web siteleri. Kodlama bilmeden profesyonel siteler hazırlayabilirsiniz.
  • Kullanımı kolaydır. Karmaşık değildir.

Wordpres’in birçok avantajı olduğu gibi tabii ki dezavantajları da mevcut bunlar;

  • WordPress kullanmak ücretsizdir fakat wordpress’i sitenize kurmak için domain ve hosting ücreti ödemeniz gerekmektedir.
  • Site hızı. Sitenin temasında ve eklentilerinde arka planında çalışan gereksiz kod parçacıkları sebebiyle site hızında problemler yaşanabilir. Optimize edilerek düzeltilmesi gerekir.
  • Açık kaynak kodlu olması avantajının yanında dezavantaj getirmektedir. Yaygın şekilde kullanıldığı için az da olsa hacklenme ve virüs gibi olaylarla karşı karşıya kalması mümkündür.
  • Eklentiler… Eklentiler işimizi kolaylaştırır evet ama çok kullanılması sitenin yavaşlamasına sebep olabilir.

Sonuç olarak her sistemin avantajı ve dezavantajı vardır. Kısa da olsa bunlara değindim. Sisteminize ve sitenizin içeriğine göre karar verebilirsiniz. Avantajlarının daha çok olduğunu görüyoruz. Zaten öyle olmasa dünyada en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olamazdı.

WordPress ücretli mi?

Hayır, wordpress kullanmak tamamen ücretsizdir. Domain ve hosting’iniz varsa ücretsiz bir şekilde wordpress kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Bir domain ve hosting’iniz yoksa bunları satın aldıktan sonra ücretsiz kullanabilirsiniz. Domain dediğimiz şey sitenizin adı, hosting ise barındırılmasıdır. Daha ayrıntılı bilgi için google amcaya danışabilirsiniz. Ayrıca WordPress’te birçok tema ve eklentiler ücretsizdir. Eğer tercih ederseniz ücretli tema ve eklentiler de mevcuttur.

WordPress ile e-ticaret sitesi yapılır mı?

E-ticaret sitesi yapmak mümkündür. WordPress Woocommerce eklentisi sayesinde web sitenizi bir e-ticaret sitesine dönüştürebilirsiniz. Gerekli kurulum ve ayarlamaları yaptıktan sonra online mağazanızda istediğiniz her ürünü satabilirsiniz. Gayet profesyonel şekilde ürünlerinizin satışını gerçekleştirebileceğiniz bir site sahibi olabilirsiniz.

WordPress Woocommerce bu konuda değinmeyeceğim çünkü oldukça ayrıntılı bir konu. İlerleyen dönemlerde blogumda ayrıntılı olarak anlatmayı düşünüyorum.

WordPress Kolay mı?

WordPress kullanımı oldukça kolaydır. Birkaç günde öğrenebilirsiniz. Tabii ki bu sizin ilgi ve öğrenme arzunuza bağlıdır.

Kendiniz kullanıp, kurcalayıp öğrenebileceğiniz gibi Youtube ve Udemy’de onlarca eğitim videosu mevcut bunları izleyerek temel şeyleri öğrenebilirsiniz. Ben de bu sitede elimden geldiğince, vakit buldukça yazmayı planlıyorum.

Kısaca özet geçmek gerekirse bu yazıda lafı fazla uzatmadan WordPress nedir? Konusunu ele aldım. WordPress ile kodlama bilmeden hazır temalarla site oluşturabileceğimiz içerik yönetim sistemidir dedik. Bize pek çok avantaj sağlamakta, kullanımı oldukça kolay ve güvenilirdir. Siz de kendi sitenizi açmayı düşünüyorsanız hiç beklemeden işe koyulun…

Peki wordpress gibi böyle hazır başka sistemler var mı derseniz tabii ki var bunlar; wix, joomla, Drupal, e-ticaret odaklı olarak da; Opencart, Prestashop gibi içerik yönetim sistemleri(cms) örnek verebiliriz.

Bu bloğumda ve ilerleyen dönemlerde youtube kanalımda WordPress eğitim serisi olarak devam etmeyi, WordPress hakkında her şeyi bildiğim yazmayı planlıyorum.

Takıldığınız, yapamadığınız, istek ve aklınızdaki diğer sorular için yorum atabilirsiniz. Profesyonel wordpress hizmeti istiyorsanız da WordPress uzmanı olarak iletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür eder, keyifli günler dilerim. Bir başka blog yazısında görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir