SEOUncategorizedWeb Site

SEO Nedir?

SEO, web sitesi olanların ya da internette iş yapacakların en sık duyduğu şeylerden biridir. Bir web sitesi açtınız sitenize kimse girmiyor mu? veya bir ürün satacaksınız yeteri kadar kişiye ulaşamadığınızı mı düşünüyorsunuz? İnternette bunlara çözüm ararken en çok denk geldiğiniz terim büyük ihtimalle SEO’dur. Peki bu SEO nedir?

seo nedir
seo nedir

SEO; web sitelerinin arama motorlarında sıralamasını yükselterek organik trafiği arttırmak amacıyla yapılan çalışmalardır.  Web sitelerini arama motorlarında bazı kural, teknik ve yöntemlerle iyileştirerek üst sıralara çıkmasını sağlarız. İstenilen kelimelerde arama motorlarında üst sıralara yükselmek için SEO yapmamız gereklidir.

Örnekle anlatmak gerekirse; En basit tabirle diyelim ki beyaz eşya tamir servisi dükkanınız var ve internette var olmak istiyorsunuz. “İstanbul beyaz eşya servisi” yazıldığında sitenizin Google’de rakiplerini geçip üst sıralarda listelenmesi Seo sayesinde gerçekleşir.

SEO Ne demek?

Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmasıdır. Türkçeye çevirdiğimizde Arama Motoru Optimizasyonu’dur. SEO Nedir?  Arama motorları sonuçlarında sitelerin daha iyi performans sergilenmesini sağlayan çalışmalar bütünüdür.

Arama Motoru Nedir?

Hep arama motoru dedik, iyi de ne ki bu arama motoru diyenler olabilir. Kısacası arama motoru; isminden de anlaşılacağı üzere internet ortamında merak ettiğiniz ya da ulaşmak istediğiniz bilgiye erişim sağlamak amacıyla kullandığınız yazılımlar diyebiliriz. Bunlara örnek vermek gerekirse Google, Yandex, Bing, Yahoo, Baidu gibi siteleri gösterebiliriz. Dünyada en çok kullanılan arama motoru ise Google’dir. Bunu da araya sıkıştırdığımıza göre seo’nun önemiyle devam edelim.

Seo Neden Önemlidir?

Seo’nun önemi nedir? İnternetin kullanımının yaygınlaşmasıyla birçok internet sitesi açılmıştır. Hal böyle olunca da rakipler çoğalmış, rekabet artmıştır. Arama motorları da algoritmalarını sürekli geliştirip, güncelleyerek kullanıcılarının kaliteli ve faydalı içeriklere ulaşmasını amaç edinmiştir.  Bu rekabette milyonlarca web site içerisinde sitenizin ilk sayfalarda olması oldukça önemlidir. Neden önemlidir? Çünkü web sitenize organik trafiği bu şekilde sağlarsınız. Bir blog sitesi sahibi iseniz daha çok okunursunuz, bir e-ticaret sitesiyseniz daha çok satış yaparsınız. 

Seo yapmadan da sitenize trafik çekmek tabii ki mümkündür. Yapılan reklam çalışmaları, sosyal medya paylaşımları vb çalışmalarla SEO’yu ikinci plana atıp trafik elde edebilirsiniz. Ama bu size oldukça maliyet çıkaracaktır. Ücretsiz veya daha düşük maaliyetle organik trafik elde etmenin en iyi yolu SEO’dur. Neden Seo yapılmalıdır? Maddeler halinde hızlıca değineyim.

Neden Seo yapılmalıdır?

  • Daha iyi kullanıcı deneyimi sağlar. 
  • Düşük maliyetle yüksek dönüşüm oranı verir. 
  • Marka bilinirliğini arttırmaya yardımcı olur. 
  • Sitenize organik trafik sağlar.
  • Web sitenizi hızlandırarak mobil dostu olmasını sağlar.
  • Reklam maliyetlerini düşürür.
  • Rekabette bizi öne geçirir.
  • İşinizi büyütmenizi sağlar.
seo nedir? neden yapilir?
seo nedir? neden yapılır?

SEO Nasıl Yapılır?

Seo çalışması nasıl yapılır? Geldik en can alıcı noktaya. Yukarıda kısaca seo nedir değinmeye çalıştım. (Pek kısa olmasa da).  SEO veya Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizin Google ve Yandex gibi arama motorlarındaki görünürlüğünü artırma yöntemidir demiştik. Bu yöntemler çeşitli araçlar kullanılarak inceleniriz ve analiz ederiz. Web sitesini arama motoruna en uygun hale getirerek yükselmeye çalışırız.

SEO yapmak uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Seo çalışmalarını 2 temel başlık altında toplayabiliriz. Bunlar Site içi seo (On-page Seo) ve site dışı seo (off-page seo) şeklinde. Bunlar da kendi içlerinde ayrılabilir. Bu konulara sadece yüzeysel olarak değineceğim.

Site içi SEO (On-page SEO)

Site içi SEO (On-page SEO) web siteniz üzerinde yapılan seo çalışmalarıdır. Web siteyi arama motorlarına uyumlu hale getirmeye çalışırız. Bu çalışmalarla botların ve kullanıcıların siteyi daha iyi anlamasını sağlayarak organik trafiği arttırmaya çalışılırız.

Sayfa başlığı, meta açıklamaları, sayfa link yapısı(seo url), anahtar kelime ve yoğunluğu, yapısal veriler, görsellerin doğru ve optimize kullanımı, özgünlük ve güncellik gibi başlıklar site içi seo’nun önemli unsurlarıdır. Ayrıca mobil uyumluluk, site arayüz tasarımı ve kullanılabilirliği(ui/ux), sayfa açılış hızları, görsellerin türü, temiz ve semantik kodlanmış bir tema gibi teknik detayları da site içi seo’da değerlendirebiliriz.

Eğer WordPress gibi (cms) hazır altyapılar kullanıyorsanız bunların denetimini yapan birçok eklenti mevcuttur. Bu eklentiler sayesinde site içi seo denetiminiz daha kolay olacaktır. WordPress’te bu eklentilere örnek vermek gerekirse; Yoast Seo, Rank Math SEO, All in One SEO. Bunlar WordPress sitelerde en çok kullanılan üç SEO eklentisidir.

Bu konulara teker teker değineceğim ayrıntılı site içi SEO konusundan bulabilirsiniz.

Site Dışı SEO (Off-page Seo)

Site dışı SEO (off-page seo) web sitenizin dışında yapılan çalışmalar olarak tanımlayabiliriz. Web sitenizin dış kaynaklardan aldığı her türlü referans ve bağlantılar sayfa dışı seo’nun kapsamına girer.

Site içi seo’da sayfamızı en iyi hale getirdikten sonra site dışı seo ile de bunu destekleriz. Sayfamızı optimize ettikten sonra özgün ve kullanıcıya istediğini veren bir içerik, kaliteli backlinkler ile desteklendiğinde üst sıralara çıkması zor olmayacaktır. Sitemizin arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmesi için oldukça önemlidir.  Backlink çalışmaları, sosyal medya imlemeleri, tanıtım yazıları, makalelerde sitemizin referans gösterilmesi gibi çalışmalar site dışı seo olarak ele alınır.

Diğer web sitelerden sitemize verilen referanslar arama motorlarının gözünde bizi daha iyi bir konuma getirecektir. Ayrıca Site dışı Seo çalışmaları bizim sıralamamızı yükseltmekle kalmaz aynı zamanda marka bilinirliğimizi de arttırmaktadır.

SEO Nasıl Öğrenilir?

SEO nasıl öğrenilir? Seo’nun belli kuralları genelde yoktur. Arama motorları bunları açıkça belirtmez, bunları genelde denemeyle analiz ederiz. Ama temel SEO kurallarını öğrenebiliriz. En güzel öğrenme kaynağı bana göre kesinlikle Google’dir.

Google Seo başlangıç kılavuzu ile temel SEO konularına hâkim olabilirsiniz. Ayrıca Semrush blog, MOZ blog, Ahrefs blog ve searchengineland gibi İngilizce blog sitelerinden SEO gelişmelerini takip edip öğrenebilirsiniz. Türkçe kaynaklar ise Google’da kısa bir araştırma yaparak Youtube, Udemy gibi sitelerde ücretsiz eğitimler bulabilir, blog sitelerle temel düzeyde seo öğrenebilirsiniz.

Sonuç olarak SEO arama motorlarında üst sıralara yükselmemizi sağlayan çalışmalar bütünüdür demiştik. Site içi seo ve site dışı seo kurallarına uygun yapılırsa Google amcanın sitenizi sevmemesi için hiçbir sebep kalmaz. Organik trafiğiniz artar, satışlarınız artar ve istediğiniz sonuca ulaşırsınız.

Bu konuda Seo nedir? Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Site içi SEO, Backlink ve SEO uyumlu makale nasıl yazılır gibi konularla daha ayrıntılı bilgilere sitemden ulaşabilirsiniz. Bir başka konuda görüşme üzere sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir